Gerelateerde artikels

split

Trending video's

split
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
De start van een groots project!
De start van een groots project!
De start van een groots project!

Examenstress

split
De voorbije dagen waren precies een flashback naar mijn studententijd, met de befaamde ochtend van "het grote examen". In mijn geval was dit groot examen mijn nieuwe inspanningstesten bij Energy Lab. En ik moet eerlijk bekennen, ik had er stress voor. De avond ervoor had ik ook echt slecht geslapen. De dag zelf zat ik ook nog eens naast Sven Nys in de wachtkamer. Naast een jeugdidool zitten, zorgt nog voor extra stress. Waarom had ik stress? Drie maanden lang heb ik echt hard getraind, waar ik slechts 1 training heb overgeslagen (met goede redenen, uiteraard). Daarnaast heb ik nauwlettend mijn eten in de gaten gehouden (tot vervelens toe van familie en vrienden). Het moest dan ook écht goed zijn. Alles werd in mijn hoofd herleid naar dit ene moment. Een eerste tussentijdse evaluatie. Ik hechte er enorm veel belang aan. Als het er na drie maanden geen progressie was, waarom zou het dan na 1 jaar goed zijn? Ik had mezelf zeker druk opgelegd.

Waarom had ik mezelf zo'n druk opgelegd? Op 21 september was ik de eerste keer langsgeweest bij Paul Van Den Bosch en de zijne. Ik merkte meteen dat ik bij Energy Lab in goede handen was. Met groot professionalisme werd er op ieder detail gelet bij mijn analyses. Naast een diepgaand gesprek met coach Dietmar, werd er eerst een volledige bodyscan afgenomen. Daarnaast moest ik op de loopband gaan staan. Ik begon te lopen tegen 7 km/h. Om de 5 minuten werd er dan 1,5 km/h extra aan toegevoegd. De 5 minuten waren ook een ideaal moment om mijn lactaatwaarden (de afvalstof die in spieren worden gevormd). De eerste keer waren de resultaten gemengd. Enerzijds toonde de bodyscan "sportief overgewicht". Ik had een vetpercentage van 17,4% - gemiddeld voor Jan met de Pet, maar overgewicht voor de duurloper. De oorzaak werd snel gevonden: voeding. Sportdiëtistie Jolien legde mij zwaar op de rooster en gooide mijn volledig eetpatroon om. Anderzijds toonde mijn looptesten, gecombineerd met mijn VO2Max (maximale zuurstofopname), voldoende marge om progressie te maken. Drie maanden later moest het verdict volgen.

21 december, of drie maanden later, was het dus het opmeten van de stand van zaken. Ik werd opnieuw onderworpen aan dezelfde testen als voordien. De nieuwe bodyscan toonde al meteen een positief resultaat. Ik was veel gewicht verloren (van 83,4kg naar 78,4kg). Beter nog, ik was ongeveer 6kg vet verloren en had 1kg magere massa (o.a. spieren) gewonnen. Mijn vetpercentage was dus gezakt van 17.4% naar 11,3%. Bijna aan ons doel dus. Momenteel houden Jolien en ik een vetpercentage van 10% voor ogen. Dit zou de ideale balans moeten zijn om mij warm te houden op Antarctica en toch een degelijke tijd te lopen. Ik heb dus 11 maanden tijd om 2kg vet te verliezen. Een haalbare kaart, lijkt mij. Zeker gezien mijn geschiedenis.



Ook de inspanningstest zelf was erg positief:

  • Mijn aerobe drempel is van 10,9km/h naar 12km/h gestegen. In mensentaal: aerobe drempel houdt de energielevering met voldoende zuurstof in; het tempo waartegen ik oneindig kan blijven lopen. Qua hartslagen is er weinig veranderd. Ik liep vorige keer aan 168 s/min - deze keer ligt het op 170 s/min. Onder 170 s/min zit ik in mijn basisuithouding en verbrand ik enkel vet.
  • Mijn anaerobedrempel was gestegen van 13,5km/h naar 14,8km/h. Dit is het punt waar de spieren verzuurd worden, ook het omslagpunt of de overslagpols genoemd. Qua hartslagen was er weinig verandering te merken. Mijn omslagpunt blijft op 191 s/min liggen. Tussen 170 s/min en 191 s/min zit ik in "de intensieve uithouding" en verbrand ik zowel vet als koolhydraten. Boven 191 s/min worden enkel koolhydraten verbrand. Daarom dat er daar minder energie uit te halen valt en dat dit minder lang vol te houden is.




Een samenvatting: ik loop gemiddeld 1km/h sneller zonder extra energie nodig te hebben. Mijn tempo van de marathon ligt iets boven 12km/h (net boven mijn aerobe drempel). Dit komt overeen met een marathon rond 3h. Uiteraard houdt dit geen rekening met externe factoren: stress, gevoel van de dag en temperatuur. Vooral dat laatste kan voor mij een doorslaggevende factor worden. De temperatuur tijdens de test lag op 18 graden. Tijdens mijn marathon is het zo'n 40 graden kouder. Erg representatief is die 3h daarom niet. De tijd die ik op Antarctica loop, blijft koffiedik kijken.

Het verdict van vandaag is alvast goed: we zijn de juiste richting aan het uitgaan! Ook mijn coach zijn analyse is leuk te lezen: "Gertjan, de afgelopen drie maanden hebben weldgelijk hun vruchten afgeworpen. Je hebt een zeer mooie stap voorwaarts gezet. Keep up the good work!!". Ere wie ere toekomt. Ik heb enorm veel aan de begeleiding die ik bij Energy Lab krijg. Hoewel ik de trainingen nog steeds zelf moet afwerken, word ik echt wel geweldig gesteund door Dietmar en Jolien. Mede dankzij hun sta ik vandaag waar ik sta. Bedankt! Petje ook af voor mezelf, maar vooral met de voetjes op de grond blijven: vrijdag staat er een nieuwe training op het programma! And we keep on running!!

Ps: Als illustratie heb ik mijn testen van 21 september erbij gezet. Zo hebben jullie een idee hoe spectaculair het er allemaal uitziet!
Bekijk alle artikels