Gerelateerde artikels

split

Trending video's

split
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Examenstress
Examenstress
Examenstress
Run for MS - Antarctica Ice Marathon

Semi Marathon du Mont Ventoux

split
Ik beken: Ik ben een Tour-fan. De spurten waar Tom Steels, Eric Zabel en Tom Boonen domineerden, zijn legendarische televisie. Maar waar de Tour De France voor mij echt om draait, waar ik reikhalzend naar uit kijk zomer na zomer dat is die derde week: de Alpen! Zo staat de epische strijd tussen Pantani en Armstrong op de Mont Ventoux voor eeuwig op mijn netvlies gebrand. Voor zij die het zich iets minder levendig herinneren hier de Youtube-link: Pantani vs. Armstrong.

Vorig jaar werd mijn Tour-geheugen aangevuld met een ander leuk beeld: Froome fietst niet maar loopt, na materiaalpech, de Ventoux op. Mijn innerlijke Leonardo Dicaprio kwam naar boven: “You had my curiosity, but now you have my attention”. Wat een wielrenner kan, kan ik ook. Ik besloot me in te schrijven voor een wedstrijd op die geliefde Mont Ventoux. Met de goedkeuring van mijn coach kon ik op 30 juli Le Semi Marathon De Ventoux, langs de kant van Bédoin, proberen tot een goed einde te brengen.

Op 29 juli vertrok ik met de wagen voor een ritje van 11u of goed 1000 km om aan te komen in het leuke maar erg kleine Bédoin. In dit stadje ging ik me mentaal voorbereiden voor de grote dag. Alles was tot in de puntjes voorbereid. Ontbijt, drank voor ’s ochtends, drank en eten die ik tijdens de wedstrijd kon nuttigen, enz. Elk detail was goed doordacht. Deze halve marathon werd immers mijn eerste grote test voor de Ice Marathon op Antarctica. Niet zozeer de tijden maar wel het gevoel primeerden. Ik wou met een goede hartslag een consistent tempo proberen lopen en met een goed gevoel over de finishlijn gaan. Een goede tijd zou mooi meegenomen zijn, maar in deze eerste test waren de cijfers niet het belangrijkste.



Om toch even over de cijfers te hebben: het startschot van de wedstrijd werd om 8u30 gegeven op 400 meter van mijn slaapplaats. Hoewel ik me nog een beetje moe voelde van de pittige autorit, besloot ik van het niet aan mijn hart te laten komen. De eerste kilometers waren mijn opwarming, perfect om er in te komen. Ik liep ze aan een gemiddelde van 12km/u met een stijgingspercentage van maximaal 4%. De echte beklimming begon pas rond kilometer zeven. Dat zie je ook heel duidelijk aan mijn snelheid. Naarmate het stijgingspercentage de lucht in ging, zakte mijn snelheid. Door veel te praten met fietsers en ervaringsverhalen op internet te lezen wist ik dat het bos het zwaarste stuk zou zijn. Daarom had ik op voorhand mijn race zodanig ingedeeld dat de meeste energie naar die kilometers zou gaan. Daar drink ik dus al mijn “gellekes” en het meeste van mijn water (1 liter in mijn camelbak) op. Dat heb ik later helaas cash betaald. Want eens we uit het bos kwamen, zakte het stijgingspercentage wel van 10% naar 5a7%, maar toch voelde ik de fut uit mijn benen gaan. Een extra gel en wat water had ik wel kunnen gebruiken. Niet alleen fysiek maar ook mentaal werd dit uiteindelijk het zwaarste punt van de race. Gelukkig zag ik net op tijd het bordje dat de laatste twee kilometer aangaf, en kon ik daar de moed uit putten om te blijven gaan.



Het was een pittige wedstrijd, maar ik ben erg blij dat ik heb kunnen doorzetten. Uiteindelijk ben ik op 2u23 over de finish gelopen. Een gemiddelde snelheid van 9 km/u. Strava vertelde me dat dat overeen komt met 12 km/u, rekening houdende met de helling. Dat zou dus betekenen dat ik een halve marathon van 1u40 zou gelopen hebben, had ik voor een vlak parcours gekozen. Geen slechte prestatie zeker omdat ik toch nog reserve had. Op de top recupereerde ik erg snel.

Kortom:

Blij met mijn prestatie!

Blij met het gevoel dat ik er aan overhoud!

En belangrijker nog: De eerste grote test voor de Ice Marathon op Antarctica met brio geslaagd.
Bekijk alle artikels