Gerelateerde artikels

split

Trending video's

split
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Examenstress
Examenstress
Examenstress
Run for MS - Antarctica Ice Marathon

Hoe train je tegen de koude?

split
Colfridis

Een van de vragen die ik het meest krijg wanneer ik mensen vertel dat ik een marathon ga lopen op de Zuidpool, is “hoe train je eigenlijk tegen de koude?”. Het meest ideale scenario is om te lopen wanneer het buiten koud is. Wel, we leven nog steeds in België, waar het meest onvoorspelbare nog steeds het weer is. Op bepaalde momenten in de “winter” waren er vriestemperaturen. Dat waren momenten waar ik met veel plezier mijn loopschoenen aantrok. Die eerste winterprikken leerde mij al dat mijn kousen niet de meest ideale bescherming/warmte boden. Er zijn wel alternatieven voor de koude. Enerzijds, de koude opzoeken. Lopen in een skigebied of Lapland behoren tot de mogelijkheden, maar dat is financieel (en praktisch) niet haalbaar. Om die reden opteer ik voor mijn tweede optie: het lopen in diepvriezers. Colfridis, een logistiek bedrijf uit Londerzeel, heeft verschillende koelcellen die tot -20°C gaan. Ik plaats hier een loopband in en kan zo al mijn materiaal testen. Het (groot) nadeel is dat er in diepvriezers geen wind is, dus niet dezelfde omstandigheden aanwezig zijn als op de Zuidpool, maar het komt toch akelig dicht in de buurt.

Echter, een loopband in de diepvriezer plaatsen is makkelijker gezegd dan gedaan. Loopbanden die op elektriciteit werken, functioneren namelijk niet in zo’n vriezer. De warmte die de aandrijfmotor maakt, zorgt er namelijk voor dat de elektronica het begeeft bij dergelijke temperaturen. Daarom moeten we dus op zoek naar een loopband die zonder snufjes werkt. Letterlijk: een band waarop gelopen wordt. Een voorbeeld van zo’n manuele loopband is de volgende: https://www.youtube.com/watch?v=ht-YPlQtKRY. Hoe vaak train ik op zo’n band? Dat zal ongeveer 4 tot 5 keer zijn, max. 30 min. Waarom niet langer? Omdat het lopen op een manuele loopband veel zwaarder is dan buiten lopen. Je moet namelijk extra kracht zetten om vooruit te geraken. We mogen ons uiteraard ook niet té veel belasten (dat doen we al genoeg tijdens de trainingen zelf), daarom beperken we het tot het broodnodige. Het doel blijft het testen van materiaal en een eerste gewenning aan koude.

NAQI

Een tweede belangrijk punt voor bestendigheid tegen koude op te bouwen zijn gels. NAQI Belgium heeft een groot assortiment van gels die je kan gebruiken om uw huid te beschermen tegen koude (en warmte). In mijn geval heb ik drie verschillende producten van hen om te proberen, namelijk “NAQI Warming Up Competition” 1, 2 en 3. Zelf omschrijven ze het als “better performance with less heat loss”. Met zo’n uitspraak heb je mijn aandacht volledig. Tijdens de winterprik in januari heb ik de kans genomen om de Warming Up Competition 1 en 2 een eerste keer te testen. Ik smeerde mij 10 minuten voor de training in en kon bij -3°C in korte broek en T-shirt trainen. Een bizar zicht, maar heerlijk gevoel. Zeker als je de blikken van de fietsers die mij passeerde bekeek.

Aangezien de samenstelling van ieder product anders is, moet ik op zoek gaan naar welke gel het beste bij mij (en men huid) past. Een eerste test was echt énorm positief voor de Warming Up Competition 1 en matig positief voor Warming Up Competition 2. Door de zachte winter ben ik nog niet toegekomen om de Warming Up Compition 3 te testen. Na consultatie met NAQI zelf, raadde zij mij aan om bij de WUC 1 te blijven. Als ik de actieve "warm up" nog extra wil stimuleren, schuiven ze de NAQI Plus Gel naar voor, in combinatie met de Warming Up Competition 1. Die laatste dient dan als een soort "thermische bescherming". Ik hoor jullie al denken: "dat zijn wel veel verschillende crèmes voor te gaan sporten". Klopt, maar we gaan niet gewoon een ochtendwandeling doen. We lopen bij temperaturen van gemiddeld -20°C. Dan heb ik liever een gel te veel dan te weinig op!

Moest lopen in de koude niets voor u zijn? Geen nood. NAQI heeft een geweldige Recovery Gel, waar ik al maanden extreem grote fan van ben. Bij elke gelegenheid verkondig ik graag de werking van het product. Het zorgt bij mij namelijk voor veel sneller herstel en minder snel blessures. Vergeet Flexium of Voltaren. NAQI Recovery Gel is hét product dat je moet hebben wanneer je last hebt van spierpijn na het sporten. Meer informatie nodig? Lees erover in hun magazine: https://www.runforms.be/assets/pdf/RunForMS-201610...
Bekijk alle artikels