Gerelateerde artikels

split

Trending video's

split
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Examenstress
Examenstress
Examenstress
Run for MS - Antarctica Ice Marathon

Hoogdag voor de marathon

split
Dit weekend was het een grote dag voor marathonlopers. Eliud Kipchoge, Olympisch kampioen op de marathon, probeerde onder de twee uur te duiken op de epische afstand; iets wat nog nooit eerder is gebeurd. Het zou een verbetering van meer dan drie minuten van het huidige wereldrecord. Het hele evenement werd onder de vlag van Nike georganiseerd en moet ook zo worden gezien. Hoewel dat de omstandigheden zo ideaal waren (temperatuur, ondergrond, parcours, hazen,…), kon het record nooit in de boeken worden opgenomen. Hoewel Kipchoge op “slechts” 25 seconden van eeuwige glorie en roem strandde, heeft hij een enorm prestatie neergezet. Voor mij was het alvast geen non-event zoals enkele op Sporza hadden verklaard.

Om alles in persoonlijk perspectief te zetten: ik heb al deelgenomen aan 4 marathons. Mijn eerste, ook diegene waar ik het minst voor getraind was, legde ik af in 5h26 in Rome. Mijn persoonlijk record liep ik in Brussel: 4h15. Kipchoge liep dus gemiddeld meer dan twee keer sneller dan ik. Gelukkig voor mij had ik niet de juiste begeleiding tijdens die prestaties. En meer nog, achteraf gezien, was mijn aanpak ook volledig de verkeerde. Ik bouwde steeds meer en meer op, lette niet op mijn voeding en hartslag. Om jullie een idee te geven. Ik zou met mijn huidige conditie (meer dan zes maanden voor de start van mijn marathon) onder de drie uur stranden. Dat is een gemiddelde van ongeveer 14km/h, opwarming voor Kipchoge.

Recent heb ik deelgenomen aan de Knokke 5K. Ik had het geluk om de derde snelste tijd neer te zetten. Ik liep de wedstrijd in 18:32, of een gemiddelde van iets meer dan 16km/h; een prestatie waar ik echt énorm blij mee ben. Het snelste tempo liep ik in de eerste kilometer, waar de maximum snelheid even 19,7km/h was. Dit is een duidelijk signaal dat mijn trainingen vruchten afwerpen. Dit is een signaal dat ik op dit elan moet verbouwen. Wanneer we echter gaan vergelijken met wat Kipchoge in Monza deed, liep hij gemiddeld meer dan 1km/h sneller dan iets wat ik nog geen kilometer lang heb volgehouden. En daarom krijgt hij mijn respect alvast. Petje af.
Bekijk alle artikels