Gerelateerde artikels

split

Trending video's

split
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Examenstress
Examenstress
Examenstress
Run for MS - Antarctica Ice Marathon

Keep on training!

split
Het is een tijdje geleden dat ik iets op de blog heb geschreven. De reden: het is erg druk geweest. Naast mijn job heb ik nog enkele evenementen georganiseerd (waaronder de lezing met Paul Van Den Bosch, in samenwerking met Universiteit Antwerpen en de aanstaande Comedyavond “Fun for MS” met de Meisjeschiro van Londerzeel). Daarnaast heb ik ook het geluk om met enkele interessante mensen en bedrijven samen te kunnen zitten.

Zo heb ik veel contact gehad met Coloplast, Kantoff, Energy Lab, JayBird en Hola Granola. Daarnaast krijg ik ook leuke reacties van verschillende mensen, zo sprak Geert Noels onlangs nog zijn bereidheid uit om iets te doen voor Run for MS. Op meer kan ik niet hopen. Bedankt aan iedereen voor die geweldige steun. Het is al een zwaar (en interessant) jaar voor mij, maar met jullie steun wordt het allemaal meer dan de moeite waard. Ik ben ook blij om te zien dat mijn enthousiasme beloond wordt. We hebben samen meer dan 12.000 euro ingezameld. Dus ook daarvoor: DANK U!

Hoe zit het op sportief vlak? Goed! Zoals Paul Van Den Bosch het mij zei: “je kan nog 5 keer uit conditie geraken en terug in conditie zitten”. En dat klopt. De wedstrijd is op 24 november, wat betekent dat we nog 7 maanden de tijd hebben om hard te blijven werken. Nu, die 7 maanden betekent niet dat we er licht overheen gaan. Energy Lab legt echt de lat iedere keer hoger en hoger. In september 2016 zijn we begonnen met 3x per week te lopen, na 3 maanden is dit opgedreven tot 4x per week. Dit is al 5x per week geworden. Een voorbeeld van zo’n week:

Dinsdag “Heuveltraining”:

  • 10 min opwarming aan hartslag 159-167: gemakkelijk gevoel
  • 6x 3min aan hartslag 180-190: korte heuvels in het parcours opzoeken
  • 6x 2min aan hartslag 134-144: recuperatie na iedere tempoversnelling
  • 20 min aan hartslag 154-158: uitlopen aan lage intensiteit.


Woensdag: “Recupratie”: 30 min aan hartslag 134-144: heel rustig loslopen.

Donderdag “Fartlek” of interval:

  • 15 min opwarming aan hartslag 145-158 gemakkelijk gevoel
  • 6x 2min aan hartslag 168-179: tempowissels
  • 6x 2min aan hartslag 134-144: recuperatie na iedere tempoversnelling
  • 20 min aan hartslag 145-158: uitlopen aan lage intensiteit


Zaterdag “Nuchter”: 60 min aan hartslag 145-158 voor het ontbijt, nuchter.

Zondag “Long Distance Run”: 110 min aan hartslag 145-158: heel rustige, lange duurloop.

Belangrijk om even te herhalen: die hartslagen zijn op mijn maat en zullen voor iedereen anders zijn. Ze zijn bepaald op basis van mijn inspanningstesten die ik heb gedaan bij Energy Lab. Mijn aerobe drempel ligt op een hartslag van 170s/min. Dit is de hartslag voor energielevering met voldoende zuurstof (geen ophoping van melkzuur). Mijn anaerobe drempel ligt op 191s/min. Voorbij deze grens zal de verzuring snel toenemen. Net daarom kan je na deze grens een inspanning slechts een bepaalde tijd doen. Wil je meer lezen over deze zaken? Running.be heeft veel informatie op hun website!

Tot waar evolueren die afstanden? De laatste dinsdagtraining, in de week van 29 mei en 4 juni, wordt opgedreven tot 75min. In die week is het op woensdag 45min, donderdag tot 70min en op zondag tot 130 min. We gaan dus al meer dan 2h aan een stuk lopen, zij het aan een tempo dat onder de marathonsnelheid ligt (marathonsnelheid komt bij mij overeen met een hartslag rond 170s/min of ongeveer 14km/h). De volledige afstand van een marathon wordt nooit gelopen. Dit is iets te belastend voor het lichaam voor het trainingsschema waar ik mij in bevind. Ik ben namelijk geen ultraloper, zoals de mensen van Marathon Des Sables wel zijn.

Mijn eerste grote test wordt een halve marathon, op 30 juli. Dan beklimmen we de Mont Ventoux! Iets wat al heel lang op mijn to-do list stond. Qua intensiteit gaat dit erg dicht liggen bij wat we op 24 november gaan doen. But first things first: Maandag sta ik aan de start van de Sahara City Run: http://www.saharacityrun.be/! Ik kijk er alvast naar uit. Hopelijk is Lommel klaar voor een geweldige dag! Ik alvast wel!!
Bekijk alle artikels