Gerelateerde artikels

split

Trending video's

split
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Hoe train ik voor een marathon?
Examenstress
Examenstress
Examenstress
Run for MS - Antarctica Ice Marathon

MS en de blaas!

split
Plassen lijkt de normaalste zaak van de wereld. We doen het allemaal, meerdere keren per dag. Maar vergis u niet: de blaas werkt volgens een ingenieus systeem, waarbij heel veel zenuwbanen betrokken zijn. Omdat er bij mensen met MS zenuwbanen beschadigd zijn, kan ook de werking van de blaas verstoord worden. Volgens diverse schattingen zou 60 tot 85% van de mensen met MS blaasproblemen hebben. Sommigen hebben last van een overactieve blaas: zij moeten vaak en dringend plassen en verliezen soms urine voor ze het toilet bereiken.

Heel wat mensen met blaasklachten zitten met een zekere schroom om naar de dokter te stappen. Toch is het heel belangrijk om hier een correcte diagnose te stellen en actie te ondernemen. Voor mensen met multiple sclerose geldt dat des te meer. Een slecht functionerende blaas vergroot niet alleen de dagelijkse ongemakken, maar kan ook leiden tot blaasontstekingen. Deze infecties kunnen een opflakkering van MS uitlokken, of een tijdelijke achteruitgang in het functioneren bij koorts: de pseudo-opstoot.

Wat kan u zelf doen?

De meeste personen met MS willen eerst uitzoeken hoe ze zélf de controle over hun blaas kunnen terugwinnen. Op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld door hun drinkpatroon aan te passen of een plasdagboek in te vullen. Deze kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken.

Onze bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat we geen urine of stoelgang verliezen. Hoe sterker deze spieren zijn, hoe beter de blaas zal ‘luisteren’. De kinesist leert u twee soorten technieken aan om de bekkenbodemspieren beter te controleren. Opspannen als u de plas langer wil ophouden (bij een overactieve blaas). Ontspannen als u de blaas beter wil leegplassen (bij blaasledigingsstoornissen). Op www.pelvired.be vindt u een kinesist in uw buurt die gespecialiseerd is in bekkenbodemspieroefeningen. De kinesist leert u de oefeningen aan, ook voor thuis, en begeleidt u om te zien of u het goed doet. Let wel: deze training heeft enkel zin als u de bekkenbodemspieren nog zelf kan aansturen. Zijn deze verlamd en komen de signalen niet meer toe, dan zullen de oefeningen niet mogelijk zijn.

MS is een ziekte die schommelingen kent, ook ter hoogte van de blaas. Soms kunnen er meer of juist minder klachten zijn. Van zodra er meer klachten opduiken, kan er een versnelling hoger geschakeld worden met kinesitherapie, medicatie of zelfsondering. Zelfsondering is een zeer goede remedie om blaasledigingsstoornissen aan te pakken. Met een dun buisje of katheter kan u uw blaas gewoon zelf leegmaken. Op vooraf geplande ( = intermitterende) tijdstippen schuift u de sonde in de blaas, waarlangs de urine kan weglopen. U zal dit door een verpleegkundige aangeleerd krijgen. Zelfsondering hoeft uw dagelijkse leven niet in de weg te staan en mag u niet tegenhouden om te doen wat u wil. U moet enkel een compacte katheter bij u hebben.Meer over lezen?
Dat kan op de website van MS-Liga Vlaanderen en Coloplast.
Bekijk alle artikels